Σύλλογος Σύνδρομου Down Ελλάδος

ΠΡΟΦΙΛ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN ΕΛΛΑΔΟΣ είμαι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ενεργοποιείται επί 26 χρόνια και παρέχει υπηρεσίες στα άτομα με Σύνδρομο Down και στις οικογένειές τους.  Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία 22 οικογενειών (με την προτροπή της κ. Χατζησεβαστού Χαρίκλειας, παιδίατρος κλινικής γενετικής, ομότιμη καθηγήτρια  Α.Π.Θ.) και στηρίχτηκε όλα αυτά τα χρόνια στον αγώνα και τις προσπάθειες των γονέων – μελών, των φίλων, του απλού κόσμου που συμπαρίσταται με όποιον τρόπο μπορεί σ’ αυτήν την προσπάθεια. Μέλη του είναι περίπου 380 οικογένειες από όλη την Ελλάδα (περίπου οι 100 είναι από την περιοχή της Θεσσαλονίκης) και είναι εγγεγραμμένος στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ) και εποπτεύεται από αυτό (εγγραφή 02202ΣΥΕ22046Ο38Ν με αρ. Εθνικού Μητρώου 0032 και Ειδικού Μητρώου 0013), με Ειδική Πιστοποίηση - ως φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα -  σύμφωνα με το ΦΕΚ 1226/11-04-2012.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Αυτήν τη στιγμή παρέχουμε στα παιδιά μας με Σύνδρομο Down εκπαιδευτικές υπηρεσίες απασχολώντας ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και αξιοποιώντας τους εθελοντές μας.

Συγκεκριμένα, λειτουργούν:

 • Πρόγραμμα δεξιοτήτων ζωής και αυτόνομης διαβίωσης
 • Πρόγραμμα βασικών γενικών γνώσεων
 • Τμήματα Ειδικής Φυσικής Αγωγής και Άθλησης, (ρυθμική, μπάσκετ, μπόουλινγκ, Bocce, Badminton, floor ball, στίβος, παραδοσιακοί χοροί με δημόσιες εμφανίσεις) και Ψυχοκινητικής – Ορθοσωματικής Αγωγής (Διορθωτικής Γυμναστικής τα πρώτα έξι χρόνια και μετά πηγαίνουμε στην Άθληση). Τα παιδιά μας έχουν αποσπάσει χρυσά και αργυρά μετάλλια από τη συμμετοχή τους  σε πανελλήνιους, πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες στη ρυθμική γυμναστική, στο μπόουλινγκ κ.λπ.). Να σημειώσουμε ότι φέτος τον Αύγουστο του 2015 στα Special Olympics στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ δύο κορίτσια μας πήραν τέσσερα χρυσά, τρία αργυρά, δύο χάλκινα στα πέντε αγωνίσματα της Ρυθμικής (το οποίο θεωρείται τεράστια επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο).
 • Πρόγραμμα ομάδων κοινωνικοποίησης και δεξιοτήτων (Best Buddies)
 • Πρόγραμμα υγιεινής διατροφής
 • Θεατρική ομάδα παιδιών  και ατόμων με Σύνδρομο Down (κάθε χρόνο παρουσιάζουμε ένα διαφορετικό θεατρικό έργο στα πλαίσια εβδομάδας θεάτρου που διοργανώνεται από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης)
 • Εργαστήριο προεπαγγελματικής κατάρτισης (προστατευόμενο παραγωγικό εργαστήρι μπομπονιέρας)
 • Εργαστήρι κεραμικής
 • Πρόγραμμα εκμάθησης χειρισμού ΗΥ – διαδικτύου
 • Club φωτογραφίας
 • Εργαστήριο εικαστικών και δημιουργικής απασχόλησης.
 • Έξοδοι ψυχαγωγίας

  Επιπλέον, εφαρμόζεται πρόγραμμα ενημέρωσης – εκπαίδευσης γονέων παιδιών με Σύνδρομο Down για την ανάπτυξη- υποστήριξη των μαθησιακών δεξιοτήτων των παιδιών τους.

Όλα αυτά τα χρόνια οι δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του Συλλόγου έχουν αναγνωριστεί και βραβευθεί. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος έχει λάβει πολλές διακρίσεις: Έχει βραβευτεί αρκετές φορές από το Δήμο Θεσσαλονίκης, την πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης κ.λπ., με κορυφαία διάκριση το 2003 (Παγκόσμιο Έτος Αναπηρίας) από την ΕΡΤ ΑΕ και το τότε Υπουργείο Πρόνοιας σαν ένας από τους καλύτερους φορείς στην ελληνική επικράτεια όσον αφορά στην παροχή κοινωνικής φροντίδας. Το βραβείο αυτό μας το παρέδωσε ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος. Επίσης πολλά άλλα βραβεία από τις εκπαιδευτικές, κοινωνικές και αθλητικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου μας (όπως ποδόσφαιρο, μπόουλινγκ, ρυθμική, θέατρο, φωτογραφία κ.λπ.).

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

 • Λειτουργία προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με Σύνδρομο Down
 • Λειτουργία προγραμμάτων προ - επαγγελματικής κατάρτισης σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα
 • Η διασφάλιση από την πολιτεία των δικαιωμάτων των ατόμων με Σύνδρομο Down στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη ζωή.
 • Η διασφάλιση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με Σύνδρομο Down και των οικογενειών τους και η εξασφάλιση της ακόμα και όταν τα παιδιά δεν θα έχουν τη στήριξη των οικογενειών τους.

Ο σύλλογος μας δεν έχει καμία κρατική επιχορήγηση. Τα έσοδα μας βασίζονται στις συνδρομές των μελών μας, σε εκδηλώσεις και δράσεις του συλλόγου και σε  ευγενικές δωρεές χορηγίες ιδιωτών και εταιριών. Δυστυχώς οι μέχρι τώρα πόροι του φορέα  έχουν μειωθεί δραματικά και ο αγώνας για την επιβίωση του συλλόγου έχει γίνει πολύ δύσκολος.

Η δική σας βοήθεια αποτελεί ένα πολύτιμο στήριγμα σ’ αυτήν την προσπάθεια. Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε αρωγοί στον αγώνα μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα του συλλόγου : 2310 925000 και 2310 940500 ή να μας στείλετε e- mail στο: down@hol.gr ή info@down.gr . Παράλληλα μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα μας : www.down.gr και να μας ακολουθήσετε στο fb: www.facebook.com/ΣΥΛΛΟΓΟΣ-ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ-DOWN-ΕΛΛΑΔΟΣ-113321552023117/

Εάν θέλετε να μας ενισχύσετε οικονομικά μπορείτε να κάνετε την κατάθεσή σας στους λογαριασμούς του συλλόγου:

Τράπεζα Πειραιώς : αρ. λογ/σμού   5220-002835-426

 ΙΒΑΝ GR15 0172 2200 0052 2000 2835 426)

Εθνική τράπεζα : αρ. λογ/σμού: 218/296020-65

ΙΒΑΝ GR8001102180000021829602065

Ευχαριστούμε θερμά.

ΤίτλοςΠεριοχήΗμ/νίαΑγγελία

Πίσω στην αρχική