ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑ Α.Μ.Κ.Ε.


Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΟΡΕΙΑ Α.Μ.Κ.Ε. είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπούς κοινωφελείς, που ιδρύθηκε την 1η Μαρτίου 2002 και έχει έδρα την Αθήνα. Ο ευρύτερος σκοπός της Εταιρείας είναι η προαγωγή δράσεων που επιτρέπουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας και γενικότερα του κοινωνικού αποκλεισμού, βοηθώντας το άτομο να παραμείνει ενεργός πολίτης, μέσα στο δικό του περιβάλλον, με αυτονομία, οικονομική δράση και κοινωνική ένταξη.

Η «ΠΟΡΕΙΑ Α.Μ.Κ.Ε» δραστηριοποιείται στους παρακάτω τομείς:

1. Λειτουργεί από το 2004 Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφείο), στα πλαίσια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου φιλοξενούνται 15 άτομα με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές παθήσεις. Παρέχοντας σπιτικό περιβάλλον, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχοθεραπευτική φροντίδα, ομάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης κλπ, η ΑΜΚΕ ΠΟΡΕΙΑ στοχεύει στην αξιοπρεπή διαβίωση των ενοίκων και στην ανάπτυξη όλων εκείνων των δεξιοτήτων που οδηγούν στην κοινωνική τους ενσωμάτωση και επανένταξη, με τελικό σκοπό την αποασυλοποίηση.

2. Λειτουργεί από την 1η Ιουλίου 2012 στο Δήμο Χαλανδρίου, Προστατευόμενο Διαμέρισμα τεσσάρων (4) ενοίκων που πάσχουν από ψυχική νόσο. Μέσα από την εμπειρία του φορέα, διαπιστώθηκε μεγάλη ανάγκη των ψυχικά πασχόντων να διαμένουν σε σπιτικό περιβάλλον εντός της ευρύτερης κοινότητας, αλλά και η ταυτόχρονη δυσκολία τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αυτόνομης διαβίωσης, όταν δεν υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον. Το θεραπευτικό έργο στο διαμέρισμα γίνεται μέσα από οργανωμένες θεραπευτικές πράξεις και δραστηριότητες, οι οποίες καθορίζονται από τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Σκοπός μας είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής αυτονομίας, ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης και κατ’ επέκταση η ομαλή ένταξη του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο.

3. Αναπτύσσει δράσεις διακρατικού χαρακτήρα σε τομείς κοινωνικούς σε επιλεγμένες αναπτυσσόμενες χώρες, ως πιστοποιημένος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός (Μ.Κ.Ο) από το Υπουργείο Εξωτερικών (Α.Μ. 90196). Συγκεκριμένα, δραστηριοποιείται σε διακρατικά προγράμματα που αφορούν στη μεταφορά τεχνογνωσίας και ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπως το διακρατικό πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού και παροχής ιατρικών υπηρεσιών με τίτλο «Ιατρείο και Οφθαλμιατρείο στο Σουδάν».

4. Αναπτύσσει δράσεις στο Δήμο Χαλανδρίου (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Δομή Παροχής Συσσιτίων και Γραφείο Διαμεσολάβησης,) στα πλαίσια του προγράμματος «Δημιουργία Κοινωνικών Δομών άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας.

5. Εκπαιδεύει σπουδαστές Κοινωνικής Εργασίας, ως πιστοποιημένο Κέντρο Πρακτικής Άσκησης από τα ΤΕΙ Αθήνας.

6. Δέχεται άτομα που είναι διατεθειμένα για εθελοντική προσφορά. Οι εθελοντές έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν δημιουργικά και ουσιαστικά τον ελεύθερο χρόνο τους, να αποκτήσουν καινούργιες εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες και κυρίως επαγγελματική εμπειρία στο χώρο της ψυχικής υγείας που θα μπορεί να πιστοποιηθεί με βεβαίωση.

 

ΤίτλοςΠεριοχήΗμ/νίαΑγγελία

Πίσω στην αρχική