Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.)

Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ (Ο.ΔΙ.Κ.), είναι μια ομάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – μη κυβερνητική οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το Μάιο του 2008 με την υπ΄ αριθ. 14911/08  απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Είναι ενταγμένη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος, με αριθ. μητρώου 69/08 καθώς επίσης και στο Υ.Δ.Α.Σ. του Υπουργείου Εξωτερικών με αριθ. μητρώου 502.

Συνδέεται με το OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) και ενημερώνεται για τις παγκόσμιες καταστροφές από το GDACS (Global Disaster Alert and Coordination System).

Η διοίκηση του οργανισμού εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και στεγάζεται στην Κονδυλάκη 13, από όπου διενεργείται ο συντονισμός και η ενημέρωση των μελών αλλά και των πολιτών, προετοιμάζει δε παραρτήματα και βάσεις ετοιμότητας σε άλλους νομούς.

Ο σκοπός της είναι η εθελοντική προσφορά βοήθειας στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση από μαζικές καταστροφές όπως σεισμοί, εκτεταμένες πλημμύρες, θεομηνίες, δασοπυροσβέσεις κ.ά., στην έρευνα και διάσωση ατόμων από αεροπορικά, ορειβατικά, ναυτικά και άλλα εν γένει ατυχήματα, καθώς και η παροχή ή διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων.

Απαρτίζεται από ευαισθητοποιημένους ειδικούς και εκπαιδευμένους εθελοντές που είναι έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να  μεταβούν σε οποιαδήποτε  περιοχή, εντός ή εκτός συνόρων, η οποία έχει πληγεί από καταστροφή.

Τα μέλη της Ο.ΔΙ.Κ. εκπαιδεύονται συνεχώς σε ενότητες Ά βοηθειών, απεγκλωβισμού ατόμων από ερείπια, αντιμετώπισης πάσης φύσεως καταστροφών, δασοπυρόσβεση, τηλεπικοινωνίες, ορεινή διάσωση, διάσωση σε υγρό στοιχείο κ.ά., από επαγγελματίες στους αντίστοιχους χώρους αλλά και από κρατικούς φορείς.

Ο βασικός κορμός της ομάδας αποτελείται από  παλαιούς και έμπειρους πιστοποιημένους διασώστες με 18ετη τουλάχιστον εμπειρία, με πλούσια βιογραφικά αποστολών και εκπαιδεύσεων. Στα μέλη της βέβαια, προστίθενται μέσω των τριών (3) σχολείων διάσωσης, οκτώ εβδομάδων διάρκειας έκαστο, που πραγματοποιούνται κάθε φθινόπωρο, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, και Θήβα, ολοένα και περισσότερα εκπαιδευμένα νέα υποψήφια μέλη – εθελοντές διασώστες, με διάθεση και θέληση να προσφέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους στον σκοπό και το έργο της ομάδας.

Η ομάδα μας έχει σήμερα πενήντα ένα (51) εκπαιδευτές BLS-AED, έξι (6) κατόχους P.H.T.L.S. και έναν διευθυντή προγραμμάτων ο οποίος είναι και εκπαιδευτής εκπαιδευτών, πιστοποιημένους από το E.R.C. (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης) οι οποίοι διοργανώνουν συνεχώς εκπαιδευτικές ημερίδες και πιστοποιούν πολίτες, εθελοντικές ομάδες, νοσηλευτές, ιατρούς, οργανισμούς, επιχειρήσεις, σώματα ασφαλείας, δημοτικούς και κρατικούς φορείς (κ.ά.)

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ Ο.ΔΙ.Κ.

Η Ομάδα συνεργάζεται με όλους τους κρατικούς και μη φορείς όπως, τις  ένοπλες Δυνάμεις (Νατοϊκό τμήμα – NRDC GR και 71η Α/Μ ΛΜΧ), την Κ.ΟΜ.Α.Κ. της αεροπορίας, το Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης Σ.Ε.Θ.Ε., το Ε.Κ.Α.Β., την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ε.Μ.Α.Κ., το Λιμενικό Σώμα, τον Ο.Α.Σ.Π, το Ι.Τ.Σ.Α.Κ, το Σεισμολογικό κέντρο του Α.Π.Θ. και με πολλές εθελοντικές οργανώσεις εντός της Ελληνικής επικράτειας, ενώ σε αποστολές στο εξωτερικό στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες διασωστικές οργανώσεις άλλων χωρών.

Το 2009 και επαναληπτικά το 2015 συμμετείχε σε εβδομαδιαίες εκπαιδεύσεις με την Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Κ.ΟΜ.Α.Κ.) της αεροπορίας, στο χώρο της, όπου και εκτέλεσαν από κοινού και με επιτυχία, ασκήσεις με θέμα: Έρευνα και διάσωση εγκλωβισμένων θυμάτων σε ερείπια έπειτα από σεισμό.

Στις 08-14/10/2011 συμμετείχε στην πρώτη άσκηση συνεκπαίδευσης με το ΝΑΤΟ, στην άσκηση ΠΕΡΣΕΑΣ 2012 και στις ασκήσεις GORDIAN KNOT από το 2012 συνεχώς έως και σήμερα αλλά και στην ετοιμότητα του έτους 2012 ειδικότερα με το NRF του NRDC-GR, όπου και συντέλεσε ενεργά στην οργάνωση, το συντονισμό και την διεξαγωγή της. Από 15/5/2012 είναι συμβουλευτικό μέλος του Ελληνικού Νατοϊκού Στρατηγείου με ενεργό συμμετοχή σε όλες τις ασκήσεις που διοργανώνονται.

Εκπαιδευτές της ομάδας εκπαίδευσαν στις πρώτες βοήθειες έως σήμερα πολίτες πολλών Δήμων της Ελληνικής επικράτειας και επιγραμματικά των Δήμων Αλεξάνδρειας, Πλατέως, Μελίκης, Καμποχωρίου, Βάλτας, Νέας Σκιώνης, Συκιάς, Σάρτης, Πανοράματος, Θέρμης, Ζωγράφου, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Κασσάνδρας, τους διοικητικούς υπαλλήλους του Ο.Σ.Ε. Θεσσαλονίκης, το κέντρο απεξάρτησης Ιθάκη, πληθώρα Δημοτικών – Γυμνασίων και Λυκείων, το Anatolia College, το Mediterranean College, το Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος στην Αθήνα, τρία (3) σχολεία 2ης ευκαιρίας , εννέα (9) Τ.Ε.Ι., τους υπαλλήλους και δεκαοκτώ (18) φορές τους φοιτητές του Α.Π.Θ., τρία (3) ειδικά σχολεία της 71ης Αερομεταφερόμενης ΛΜΧ, τέσσερις (4) φορές το 957 τάγμα Στρατονομίας του Γ΄ΣΣ, τους αστυνομικούς στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, το Λιμεναρχείο Ευβοίας, τον Δήμο Θήβας, επί 3η χρονιά τους πολίτες του Δήμου Θεσσαλονίκης στις βιβλιοθήκες της πόλης, τους εθελοντές του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού, τον Δήμο Γαλατσίου, τον Δήμο Μενεμένης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης επανειλημμένως τον σύλλογο ΑΛΜΑ και τον σύλλογο Άγγιγμα Ζωής κ.ά.

Στις πρόσφατες επιχειρήσεις, η Ο.ΔΙ.Κ. συμμετείχε με 18 έως 26 μέλη ανά ημέρα και επί 9 συνεχείς ημέρες στις καταστροφικές πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής, με 11 έως 19 μέλη ανά ημέρα και επί 6 συνεχείς ημέρες στην έρευνα αγνοουμένων στην μεγάλη πυρκαγιά στο ΜΑΤΙ και ΒΟΥΤΖΑ Αττικής, με 9 μέλη στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Σιθωνία Χαλκιδικής κ.α.

Σταθερά και με συνέπεια η Ο.ΔΙ.Κ. φροντίζει για την παροχή ή και τη διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της καθημερινά σε οποιονδήποτε τομέα χρειαστεί. Χαρακτηριστική είναι η συνεργασία της με το Ελληνικό παιδικό χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, με το ορφανοτροφείο Μέλισσα και με την Ελληνική ιεραποστολή στην νήσο Μαδαγασκάρη όπου αποστέλλεται ανθρωπιστικό υλικό πρώτης ανάγκης σε συνεχή βάση. Η Ο.ΔΙ.Κ. έχει «υιοθετήσει» και συνδράμει ανά εβδομάδα στην συνεχή ανάγκη σίτισης 4 οικογενειών στην Θεσσαλονίκη.

Εκπαιδεύεται διαρκώς, ενημερώνεται, και νοιάζεται για τη δική της ασφάλεια και κατ’ επέκταση την ασφάλεια των γύρω της διότι πίσω από τη γνώση, τη θέληση και την ορθολογική τους χρήση, κρύβεται η πραγματική δύναμη του εθελοντισμού. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 ξεκίνησε και λειτουργεί βάση ετοιμότητας στην Αττική - Αθήνα, από τον Μάρτιο του 2015 βάση ετοιμότητας στην Εύβοια - Χαλκίδα και από τον Μάιο 2017 βάση ετοιμότητας στην Βοιωτία - Θήβα.

Θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει ανιδιοτελής διάθεση όλων για να επιτευχθεί και να έχει όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, η κάθε εθελοντική προσπάθεια.

Είμαστε ανοικτοί σε κάθε διευκρίνιση και ευχαριστούμε προκαταβολικά για τον χρόνο σας.

Έδρα: Κονδυλάκη 13 - 54248 - Θεσσαλονίκη - Τηλ/Φαξ : 2314 009585, Κινητό:  6945 413954.

Webwww.odik.gr

E- mailodikmail@gmail.com

Αθήνα, Θήβα.

ΤίτλοςΠεριοχήΗμ/νίαΑγγελία

Ο.ΔΙ.Κ.

ΑΘΗΝΑ 06-04-2024

Ως εθελοντές διασώστες ζητούμε άτομα με διάθεση για προσφορά, να εκπαιδευτούν κοντά μας. Αν σας ενδιαφέρει, επικοινωνήστε.


Πίσω στην αρχική